Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorDemirezen, Murat
dc.contributor.authorBüyükokudan, Şerife
dc.contributor.authorCoşkun, Ali Rıza
dc.contributor.authorBüyükokudan, Uğur
dc.contributor.authorŞenol, Yiğit
dc.date.accessioned2023-11-28T12:37:18Z
dc.date.available2023-11-28T12:37:18Z
dc.date.issued2023en_US
dc.identifier.citationDemirezen, M., Büyükokudan, Ş., Çoşkun, A. R., Büyükokudan, U., & Şenol, Y. (2023). Vardiyalı Çalışmanın Yeme Farkındalığı Üzerine Etkisi: Kesitsel Bir Çalışma. Sürekli Tıp Eğitimi Dergisi, 32(2), 139-145.en_US
dc.identifier.issn2148-5348
dc.identifier.urihttps://dx.doi.org/10.17942/sted.1121357
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12933/1786
dc.description.abstractAmaç: Bu çalışmada vardiyalı çalışanlarda yeme farkındalığı ve etkileyen faktörleri belirlemek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırmaya Afyonkarahisarda bir otel çalışanı olan 159 çalışan dahil edilmiştir. Veriler çalışanların sosyodemografik ve çalışma özelliklerini içeren anket formu ve Yeme Farkındalığı Ölçeği (YFÖ) ile toplanmıştır. Kategorik verilerin gruplar arası yüzde dağılımları Ki Kare testi ile sürekli veriler arasındaki korelasyonun Spearman testi ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Katılımcıların YFÖ alt boyutlarından aldıkları puanlar incelendiğinde duygusal yeme evli çalışanlarda anlamlı derecede yüksek (p=0,040) ve farkındalık, vardiyalı çalışanlarda anlamlı derecede düşük bulunmuştur (p=0,049). Yaş ile duygusal yeme arasında pozitif korelasyon bulunmaktadır (r=0,302, p<0,01). Cinsiyet, kronik hastalık, uyku süresi ve çalışma ortamı ile YFÖ alt boyutları üzerine etkili değişkenler olmadığı bulunmuştur. Sonuç: Medeni durumun yeme farkındalığını etkilediği ve vardiyalı çalışanlarda yeme farkındalığın düşük olduğu bulunmuştur. Sonuç olarak çalışanlarda yeme farkındalığına yönelik daha fazla araştırma yapılmasının toplum sağlığı açısından gerekli olduğu değerlendirilmiştir.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherTÜRK TABİPLERİ BİRLİĞİen_US
dc.relation.isversionof10.17942/sted.1121357en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.titleVardiyalı çalışanların yeme farkındalığı ve etkileyen faktörler: Kesitsel bir çalışmaen_US
dc.typearticleen_US
dc.authorid0000-0002-3198-7077en_US
dc.departmentAFSÜ, Tıp Fakültesi, Dahili Tıp Bilimleri Bölümü, Halk Sağlığı Ana Bilim Dalıen_US
dc.contributor.institutionauthorDemirezen, Murat
dc.contributor.institutionauthorBüyükokudan, Şerife
dc.contributor.institutionauthorCoşkun, Ali Rıza
dc.contributor.institutionauthorBüyükokudan, Uğur
dc.contributor.institutionauthorŞenol, Yiğit
dc.identifier.volume32en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage139en_US
dc.identifier.endpage145en_US
dc.relation.journalSTED/Sürekli Tıp Eğitimi Dergisien_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster