Vardiyalı çalışanların yeme farkındalığı ve etkileyen faktörler: Kesitsel bir çalışma
Künye
Demirezen, M., Büyükokudan, Ş., Çoşkun, A. R., Büyükokudan, U., & Şenol, Y. (2023). Vardiyalı Çalışmanın Yeme Farkındalığı Üzerine Etkisi: Kesitsel Bir Çalışma. Sürekli Tıp Eğitimi Dergisi, 32(2), 139-145.Özet
Amaç: Bu çalışmada vardiyalı çalışanlarda yeme farkındalığı ve etkileyen faktörleri belirlemek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırmaya Afyonkarahisarda bir otel çalışanı olan 159 çalışan dahil edilmiştir. Veriler çalışanların sosyodemografik ve çalışma özelliklerini içeren anket formu ve Yeme Farkındalığı Ölçeği (YFÖ) ile toplanmıştır. Kategorik verilerin gruplar arası yüzde dağılımları Ki Kare testi ile sürekli veriler arasındaki korelasyonun Spearman testi ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Katılımcıların YFÖ alt boyutlarından aldıkları puanlar incelendiğinde duygusal yeme evli çalışanlarda anlamlı derecede yüksek (p=0,040) ve farkındalık, vardiyalı çalışanlarda anlamlı derecede düşük bulunmuştur (p=0,049). Yaş ile duygusal yeme arasında pozitif korelasyon bulunmaktadır (r=0,302, p<0,01). Cinsiyet, kronik hastalık, uyku süresi ve çalışma ortamı ile YFÖ alt boyutları üzerine etkili değişkenler olmadığı bulunmuştur. Sonuç: Medeni durumun yeme farkındalığını etkilediği ve vardiyalı çalışanlarda yeme farkındalığın düşük olduğu bulunmuştur. Sonuç olarak çalışanlarda yeme farkındalığına yönelik daha fazla araştırma yapılmasının toplum sağlığı açısından gerekli olduğu değerlendirilmiştir.