ORTAÖĞRETİM ÇAĞINDAKİ ÇOCUKLARDA KEMAH KAYNAK TUZU KULLANIMI İLE İYOT EKSİKLİĞİ İLİŞKİSİ
Özet
AMAÇ: İyot eksikliği tiroid hastalıklarının en yaygın nedenidir. Bölgemizde yaygın olarak kullanılan iyottan fakir Kemah kaynak tuzunun ortaöğretim çağındaki çocuklarda iyot eksikliği, tiroid bezi volümü ve akademik başarı ile ilişkisini araştırmayı amaçladık. GEREÇ VE YÖNTEM: Araştırmaya Kemah bölgesinde eğitim gören 185 öğrenci dahil edildi. Çalışmaya dahil olan öğrencilerin evlerinde kullandıkları tuz çeşidi sorgulandı, idrar iyot düzeyi ve ultrasonografi ile tiroid bezi hacmi ölçümleri yapıldı.BULGULAR: Öğrencilerin 133 (%71.9)’ünde ağır iyot eksikliği, 39 (%21)’unda hafif-orta iyot eksikliği saptanırken, 13 (%7.1)’ünde idrar iyot düzeyleri normaldi. Kemah kaynak tuzu kullanan 139 öğrencinin 133(%95.7)’inde iyot eksikliği varken, iyotlanmış sofra tuzu kullanan 46 öğrencinin 39 (%84.8)’ünde iyot eksikliği saptandı (p<0.001). Çalışmaya alınan 185 öğrencinin 124 (%65.4)’inde normal, 61 (%34.6 )’inde artmış tiroid bezi hacmi tespit edildi. Tiroid hacmi Kemah kaynak tuzu kullananlarda anlamlı düzeyde yüksek bulundu (p=0.001). İdrar iyot düzeyi düşük olan öğrencilerin okul başarısı düşüktü (p=0.001). SONUÇ: Bazı bölgelerde geleneksel olarak kullanılan iyot içeriği düşük kaynak tuzlar çocuklarda iyot eksikliği oranını arttırmakta ve çocukların akademik başarılarını düşürmektedir. İyot eksikliğine yönelik önleme çalışmalarında bu durum göz önünde bulundurulmalı ve yöre halkının bu konudaki bilgi düzeyi artırılmalıdır. OBJECTIVE: Iodine deficiency is the most common cause of thyroid diseases. We aimed to investigate the relationship between iodine deficiency, thyroid gland volume and academic success in middle-aged children of iodide-poor Kemah source salt, which is widely used in our region.MATERIAL AND METHODS: 185 students studying in Kemah region was involved in the research. The type of table salt which the students involved in the study used in their homes was questioned. Urine iodine level and measures of ultrasonography and thyroid gland volume were carried out.RESULTS: It was discovered that while 133 (71.9%) of the students had severe iodine deficiency and 39 (21%) had mild-moderate iodine deficiency, 13 of them (7.1%) had normal urinary iodine levels. Iodine deficiency was observed in 133 (95.7%) of 139 students using Kemah source salt, whereas out of 46 students using iodised table salt, 39 (84.8%) had iodine deficiency (p <0.001). It was also found that among 185 students included in the study, 124 (65.4%) had normal but 61 (34.6%) had increased thyroid gland volume. Thyroid volume was found significantly high in Kemah source salt users (p = 0.001). Students with low urine iodine levels had low school success (p = 0.001). CONCLUSIONS: The iodine content of low source salts, which are used traditionally in some regions, increases iodine deficiency rate in children and decreases children’s academic achievement. This situation should be taken into consideration in prevention studies of iodine deficiency and the level of knowledge of local people on this should be increased.