Hemşirelerin nütrisyonel değerlendirmenin önemine ilişkin tutumlarının, nütrisyonel bakıma ilişkin bilgi düzeylerinin ve nütrisyonel bakım kalitesi algılarının incelenmesi
Özet
Nütrisyon, hasta bakım kalitesini ve güvenliğini etkilediği bilinen önemli bir faktördür. Bu nedenle hastanede yatan hastalara ihtiyaç duydukları nütrisyonel desteğin ve bakımın sağlanması önemlidir. Hemşireler, nütrisyonel bakım sürecinin en önemli ekip üyesidir. Bu çalışma, hemşirelerin nütrisyonel değerlendirmenin önemine ilişkin tutumlarını, nütrisyonel bakıma ilişkin bilgi düzeylerini ve hemşirelerde nütrisyonel bakıma ilişkin algılanan bakım kalitesini değerlendirmek amacıyla Mart 2019-Haziran 2019 tarihleri arasında Afyonkarahisar ilindeki bir devlet ve bir üniversite hastanesinde 590 hemşire ile yürütülen tanımlayıcı tipte bir araştırmadır. Araştırma verilerinin toplanmasında Hemşire Bilgi Formu ve Hemşirelerde Nütrisyonel Değerlendirmenin Önemini, Nütrisyonel Bakıma İlişkin Bilgi Düzeyini ve Algılanan Nütrisyonel Bakım Kalitesini Değerlendirme Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma verilerin analizi SPSS versiyon 22.0 ile tanımlayıcı istatistikler, bağımsız örneklem t-testi, tek yönlü varyans analizi, pearson korelasyon analizi ile yapıldı. Hemşirelerin nütrisyonel değerlendirmenin önemine ilişkin tutum puan ortalaması 23.41±2.85, nütrisyonel bakıma yönelik bilgi düzeyi puan ortalaması 25.95±3.45, algılanan nütrisyonel bakım kalitesi puan ortalaması 33.70±5.51 olarak bulunmuştur. Hemşirelerin tutum puanlarının, nütrisyon desteğine yönelik eğitim alma ve çalışılan kliniğe göre; bilgi düzeyi puanlarının çalışılan kurum ve eğitim düzeyine göre; algılanan nütrisyonel bakım kalitesi puanlarının cinsiyet, çalışılan kurum ve nütrisyon desteğine yönelik eğitim alma durumlarına göre anlamlı farklılık gösterdiği saptanmıştır (p<0.05). Bununla birlikte, nütrisyonel değerlendirmenin önemine ilişkin tutum puanları ile nütrisyonel bakıma ilişkin bilgi düzeyi puan ortalamaları arasında (r=0.102; p= 0.013), nütrisyonel değerlendirmenin önemine ilişkin tutum puanları ile algılanan bakım kalitesi puanları ortalamaları arasında (r=0.309; p= 0.000), nütrisyonel bakıma ilişkin bilgi düzeyi puanları ile algılanan bakım kalitesi puanları ortalamaları arasında zayıf düzeyde anlamlı korelasyon olduğu saptanmıştır (r=0.090; p= 0.028). Yapılan bu çalışma sonucunda; hemşirelerin nütrisyonel değerlendirmenin önemine ilişkin olumlu bir tutuma sahip oldukları, ancak nütrisyonel bakıma ilişkin bilgi düzeylerinin yeterli düzeyde olmadığı ve kendi kliniklerinde hastalara sunulan nütrisyonel bakım kalitesini yeterince olumlu olarak değerlendirmedikleri söylenebilir. Nutrition is an important factor that is known to affect quality and safety in patient care. As such, it is important to provide patients with the necessary nutritional support and care, n and it is nurses that are the most important team member of the nutritional care process. In this descriptive study, conducted with 590 nurses between March 2019 and June 2019 at a state and a university hospital in the Afyonkarahisar province of Turkey, we evaluate the attitudes of nurses toward the importance of nutritional assessment, their level of knowledge of nutritional care, and the nurse-perceived quality of nutritional care. The study data was collected using the Nurse Information Form and the Questionnaire for Evaluating the Importance of Nutritional Assessment, the Level of Nutritional Care Knowledge and the Perceived Quality of Care among Nurses. The study data was analyzed with descriptive statistics, an independent samples t-test, a one-way analysis of variance and Pearson correlations using SPSS version 22.0 software. The mean score was 23.41±2.85 for the nurses' attitudes toward the importance of nutritional assessment, 25.95±3.45 for the level of knowledge of nutritional care among nurses, and 33.70±5.51 for the nurse-perceived quality of nutritional care. The nurses' attitude scores differed significantly by training on nutritional support and their clinic; the knowledge scores differed significantly among the nurses based on their institution and educational level; and the nurses' perceived nutritional care quality scores differed significantly by gender, their institution and access to training in nutritional support (p<0.05). Furthermore, there was a weak yet significant correlation between the mean scores for the attitudes toward the importance of nutritional assessment and the mean scores for the level of knowledge of nutritional care (r=0.102; p= 0.013); between the mean scores for attitudes toward the importance of nutritional assessment and the mean scores for the perceived quality of nutritional care (r=0.309; p= 0.000); and between the mean scores for the level of knowledge on nutritional care and the mean scores for the perceived quality of nutritional care (r=0.090; p= 0.028). It can be concluded from this study that nurses have a positive attitude toward the importance of nutritional assessment; however, they lack a sufficient level of knowledge in nutritional care, and do not evaluate the quality of care provided to patients at their clinics as sufficiently favorable.
Bağlantı
https://hdl.handle.net/20.500.12933/55https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=_F5QEpayDXGqGZlp9XiFtMPLVJuyyslNyZAeHd3zwXFQctcaM2B3OyZkqykrJr_x