ANNELERİN BESLENME TUTUMLARI İLE ÇOCUKLARIN KİLO DURUMU ARASINDAKİ İLİŞKİSİ
Citation
BÜKÜLMEZ, A., OFLU, A. T., MOLON, L., AYDIN, H., & ŞEN, T. A. (2021). ANNELERİN BESLENME TUTUMLARI İLE ÇOCUKLARIN KİLO DURUMU ARASINDAKİ İLİŞKİSİ. Kocatepe Tıp Dergisi, 22(3), 213-220.Abstract
AMAÇ: Çocukluk çağındaki beslenme ileriki yıllarda obezite ve
obezite ile ilişkili hastalıkların oluşumunu engellemede önemlidir. Yeme alışkanlıkları kişisel özellikler ile çevresel faktörlerden
etkilenir. Özellikle ailenin çocuklarda yeme alışkanlıkları ve besin tüketimi konusunda oldukça önemli rol oynadığı bilinmektedir. Bu çalışmada annelerin beslenme tutumları ile çocukların
kilo durumları arasındaki ilişkiyi araştırdık.
GEREÇ VE YÖNTEM: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları polikliniğine
kontrol amacıyla başvuran 5-18 yaşları arasında çocukları olan
120 anneye anket uygulandı. Veriler SPSS 22 paket programı
kullanılarak değerlendirdi.
BULGULAR: Çocukların yaş ortalaması 10.5±3.3; 52 (%43,3)’si
kız idi. Beden kütle indeksi (BKİ) ortalaması 18.3±5.1, vücut
ağırlıklarının dağılımı 12’si (%10,0) zayıf, 85’i(%70,8) normal,
12’si (%10,0) fazla kilolu, 11’i (%9,2) obez idi. Çocukların kahvaltı
alışkanlığı (≥3gün/hafta/≤2 gün/hafta) ile kilo durumu arasında
anlamlı ilişki bulundu (p=0.005). Eğitim düzeyi yüksek annelerin zeytinyağı kullanımları, süt tüketimleri ve tam tahıllı ekmek
tüketim sıklığının arttığı bulundu (sırasıyla p=0.016, p=0.012,
p=0.010). Fazla kilolu/obez çocukların daha az oranda taze ve
kuru meyve tükettiği saptandı (p=0.010; 0.006).
SONUÇ: Annelerin eğitim düzeyi arttıkça çocukların beslenme
alışkanlıkları olumlu yönde etkilenmektedir. Evde sağlıklı beslenme alışkanlıklarını geliştirmek amacıyla aile eğitimini hedefleyen çalışmalar, çocukların diyet kalitesi ve genel sağlığı üzerine olumlu etkiler oluşturur. OBJECTIVE: Nutrition in childhood period is important for preventing the formation of obesity and obesity related diseases
in the following years. Eating habits are in uenced by personal characteristics and environmental factors. It is known that
the family plays a very important role in eating habits and food
consumption of children, especially. In this study, we investigated the correlation between mothers' nutritional attitudes and
children's weight status.
MATERIAL AND METHODS: In this study a questionnaire was
used to 120 mothers with children aged 5 to 18 who applied to
the Child Health and Diseases outpatient clinic for control. The
SPSS 22.0 program was used for data analysis.
RESULTS: The mean age of children is was 10.5±3.3 , and 52
(43,3%) of them were girls. Body mass index (BMI) mean is was
18.3±5.1, percentiles of body weight are were 12 (10,0%) weak,
85 (70,8%) normal, 12 (10,0%) overweight, 11 (9,2%) obese was.
While the average body mass index (BMI) was 18.3 ± 5.1, the
distribution of body weights was as follows; 12 (10.0%) of them
were thin, 85 (70.8%) of them were normal, 12 (10.0%) of them
were overweight, and 11 (9.2%) children were obese. There was
a significant correlation between children's breakfast habits (≥3
days/week/≤2 days/week) and weight status (p=0.005). It was
found that the frequency of consumption of olive oil, milk consumption, and whole- grain bread increased in mothers with
education level (respectively p =0.016; p=0.012;p=0.010). It was
found that overweight / obese children consumed less fresh
and dried fruit (p=0.010; 0.006).
CONCLUSIONS: As the education level of the mothers increases, children's eating habits are positively a ected. Studies have
aim about family education in order to develop healthy eating
habits at home will have a positive e ects on children's diet quality and overall health.