Moringa Ağacı (Moringa oleifera Lam.): Biyolojik Özellikleri, Kültürü ve Tıbbi Faydaları
Citation
OKUMUŞ, N., & SOLTANBEİGİ, A. Moringa Ağacı (Moringa oleifera Lam.): Biyolojik Özellikleri, Kültürü ve Tıbbi Faydaları. Bağbahçe Bilim Dergisi, 8(2), 56-75.Abstract
Son yıllarda dünya nüfusunun artışı ile birlikte, insanların gıda ve sağlık ihtiyaçlarında da
yükseliş ve değişiklik görülmektedir. Buna paralel olarak, toplumun bilinçlenmesi sonucu
doğal ve sağlıklı ürünlerin tüketimine yönelik rağbet artmıştır. Uzun geçmişe sahip olan
Moringa Ağacı [Moringa oleifera Lam. (Moringaceae)], tüm kısımlarında (kök, gövde, dal,
kabuk, yaprak, çiçek, legümen ve tohum) içerdiği sekonder metabolitleri, besin değeri,
tarımsal ve endüstriyel özellikleri nedeniyle ilgi çekerek geniş çapta kullanılmaktadır. Orta
büyüklükte olan Moringa Ağacı, Güney Asya kökenlidir, ancak günümüzde sub-tropikal ve
tropikal iklim koşullarına sahip ülkelerde de yayılmıştır. Ayrıca, bu ağacın orta derecede
kuraklık ve hafif don olaylarına dayanıklılığı ile birlikte düşük bakım maliyeti de yayılışında
etkili olmuştur. Moringa Ağacı proteinler, lipitler, karbonhidratlar, vitaminler, amino asitler
ve iz mineraller gibi 90'dan fazla besin maddesi içerir. Moringa Ağacı içerdiği etken maddeleri
sayesinde anti-oksidan, anti-enflamatuar, immünomodülatör, anti-kanser, hipoglisemik,
hipolipidemik, hepato ve böbrek protektifi gibi aktivitelere sahiptir ve sağlık alanında birçok
araştırmaya konu olmaktadır. Bu derlemede Moringa Ağacı'nın botanik, biyolojik, ekolojik,
tarımsal, yetiştiricilik, besin değeri, tıbbi etkileri ve farklı kullanım alanları hakkında bilgi
verilmesi hedeflenilmiştir. Sunulan bu bilgiler ışığında Moringa Ağacı gıda, sağlık ve diğer
endüstrilerdeki ileri uygulamalar için bir temel oluşturabilir. Due to the enhance in the world's population in recent years, human food and
health needs are increasing and changing inevitability. Concurrently, as a result of community
awareness, the desire to consume natural and healthy products has increased. Moringa Tree
[Moringa oleifera Lam. (Moringaceae)], which has an ancient history, is widely used in all
parts (root, stem, branch, shell, leaf, flower, legume and seed) due to its secondary metabolites,
nutritional values, agricultural and industrial properties. The medium-sized Moringa Tree is
South Asian origin, but today it has also spread in countries with sub-tropical and tropical
climatic conditions. Besides, low management costs, tolerance to moderate to severe drought
stress and mild frost have spread the cultivation area of this plant. The various Moringa Tree
parts contain more than 90 nutrients such as proteins, lipids, carbohydrates, vitamins, amino
acids and micro minerals. According to its bioactive ingredients, Moringa Tree has antioxidant,
anti-inflammatory, anti-cancer, immunomodulatory, hypoglycemic, hypolipidemic, hepatorenal protective activities. In consequence, shedding light on the specifications of this plant
has been the subject of numerous studies in the field of health. In this review, a comprehensive
overview is provided on botanical, biological, ecological, cultivation, nutritional values,
medicinal effects, and other Moringa Tree applications. The presented information can be
used to further apply Moringa Tree in food, pharmaceutical, and other industries.