dc.contributor.author | Palamutoğlu, Recep | |
dc.contributor.author | İnce Palamutoğlu, Merve | |
dc.contributor.author | Kasnak, Cemal | |
dc.contributor.author | Özen, Buket | |
dc.date.accessioned | 2022-05-07T11:46:03Z | |
dc.date.available | 2022-05-07T11:46:03Z | |
dc.date.issued | 2022 | en_US |
dc.identifier.citation | Palamutoğlu, R. , İnce Palamutoğlu, M. , Kasnak, C. & Özen, B. (2022). Fermente Gıdaların Tüketimi ve Bu Gıdalar Hakkında Bilgi Düzeylerinin Sağlık Harcamalarına ve Ekonomiye Olan Etkisi . Yaşar Üniversitesi E-Dergisi , 17 (65) , 236-248 . DOI: 10.19168/jyasar.1058758 | en_US |
dc.identifier.issn | 1305-970X | |
dc.identifier.uri | https://doi.org/10.19168/jyasar.1058758 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.12933/925 | |
dc.description.abstract | Sağlık, bir ülkenin beşerî sermayesini ve ekonomik büyümesini üzerinde önemli rol oynamaktadır. Sağlıklı birey, çalışmak için daha fazla saat ayırarak, daha fazla harcanabilir gelir elde ederek ve insan gelişimine daha fazla yatırım yaparak hem kendi ekonomisine hem de ülke ekonomisine daha fazla katkıda bulunmaktadır. Sağlık harcamaları genellikle sağlığın korunması ve geliştirilmesi adına yapılan harcamaları kapsamaktadır. Obezite, nüfus sağlığına, sağlık bütçelerine ve ekonomiye zarar vermektedir. Beden kütle indeksi yüksek olan kişilerin sayısındaki artış, diyabet, kanser ve kalp hastalığı gibi kronik hastalıkların yüksek maliyeti nedeniyle sağlık bütçelerini zorlamaktadır. Obez kişiler, sağlıklı kilodaki kişilere göre sağlık hizmetlerini daha fazla kullanmakta, daha fazla ameliyat olmakta ve iki kattan fazla reçete almaktadır. Son yıllarda obezite, metabolik hastalıklar gibi sağlık sorunlarının artması, tüketicilerin yaşamdan beklentilerinin yükselmesi, sağlıklı beslenme bilincinin artması sebebiyle fonksiyonel besin üretimi ve tüketiminde de artış meydana gelmiştir. Bu nedenle tüketicilerin besinlerden besleyici özelliğinin yanı sıra fayda sağlamaları yönünde de beklenti içerisine girmiştir. Bu çalışma fermente gıdaların tüketimi ve bu gıdalar hakkında bilgi düzeylerinin sağlık harcamalarına ve bu harcamaların ekonomiye olan etkisini araştırmak amacıyla hazırlanmıştır. | en_US |
dc.description.abstract | Health is critical to a country's human capital and economic development. By working more hours, earning more discretionary money, and investing more in human development, a healthy individual contributes more to his own and the country's economies. Health expenditures are those that are spent on the protection and promotion of one's health. Obesity is bad for people's health, health-care costs, and the economy. The high expense of chronic illnesses such as diabetes, cancer, and heart disease put a pressure on health budgets as the number of people with a high BMI rises. Obese persons utilize health services more frequently, have more procedures, and fill more prescriptions than those of normal weight. Because of rising health issues such as obesity and metabolic illnesses, rising consumer expectations from life, and rising consumer knowledge of good nutrition, there has been a growth in the production and consumption of functional foods in recent years. As a result, customers have learned to anticipate that meals would provide them with more than just nutritional value. | en_US |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.publisher | Yaşar Üniversitesi | en_US |
dc.relation.isversionof | 10.19168/jyasar.1058758 | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Sağlık Harcamaları | en_US |
dc.subject | Ekonomik Büyüme | en_US |
dc.subject | Obezite | en_US |
dc.title | Fermente Gıdaların Tüketimi ve Bu Gıdalar Hakkında Bilgi Düzeylerinin Sağlık Harcamalarına ve Ekonomiye Olan Etkisi | en_US |
dc.title.alternative | The Effect of Consumption of Fermented Foods and the Level of Knowledge about these Foods on Health Expenditures and the Economy | en_US |
dc.type | article | en_US |
dc.authorid | 0000-0002-1168-081X | en_US |
dc.authorid | 0000-0002-7953-742X | en_US |
dc.authorid | 0000-0002-8312-7829 | en_US |
dc.authorid | 0000-0001-5716-3773 | en_US |
dc.department | AFSÜ, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü | en_US |
dc.contributor.institutionauthor | Palamutoğlu, Recep | |
dc.contributor.institutionauthor | İnce Palamutoğlu, Merve | |
dc.contributor.institutionauthor | Kasnak, Cemal | |
dc.contributor.institutionauthor | Özen, Buket | |
dc.identifier.volume | 17 | en_US |
dc.identifier.issue | 65 | en_US |
dc.identifier.startpage | 236 | en_US |
dc.identifier.endpage | 248 | en_US |
dc.relation.journal | Yaşar Üniversitesi E-Dergisi | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Uluslararası Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı | en_US |