dc.contributor.author | Palamutoğlu, Recep | |
dc.contributor.author | Kasnak, Cemal | |
dc.date.accessioned | 2022-05-06T07:45:18Z | |
dc.date.available | 2022-05-06T07:45:18Z | |
dc.date.issued | 2020 | en_US |
dc.identifier.citation | Palamutoğlu, R. & Kasnak, C. (2020). Elma Ekstraktının Toplam Fenolik Madde Miktarı ve Antioksidan Aktivitesi Üzerine Değişkenlerin Etkilerinin Yanıt Yüzey Yöntemi ile Belirlenmesi . Journal of the Institute of Science and Technology , 10 (2) , 1014-1022 . DOI: 10.21597/jist.606913 | en_US |
dc.identifier.issn | 2536-4618 | |
dc.identifier.uri | https://doi.org/10.21597/jist.606913 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.12933/886 | |
dc.description.abstract | Elma (Malus domestica) besin öğeleri bakımından fonksiyonel özelliklere sahip olan ve hoşa giden tadı ile severek tüketilen bir meyvedir. Elmalar ve polifenolik bileşikleri içeren diğer gıdaların ekstraksiyonunda farklı çözgenler ve farklı metotlar kullanılmaktadır. Son yıllarda ekstraksiyon verimliliğinin artırılması amacıyla ultrasound destekli ekstraksiyon uygulamaları üzerine çalışmalar artmaktadır. Bu çalışmada farklı sürelerle ultrasound uygulaması, farklı etanol konsantrasyonu ve farklı örnek miktarı parametrelerinin elmalardan fenolik bileşiklerin ekstraksiyonu ve ekstraktların antioksidan aktiviteleri üzerine etkileri yanıt yüzey yöntemi kullanılarak belirlenmiştir. Buna göre toplam fenolik madde miktarı ve ABTS (2,2'-azino-bis(3)-ethylbenzothiazoline-6-sulphonic asit) sonuçları için lineer modellemeler geliştirilirken DPPH (2,2-difenil-1-pikrilhidrazil) sonuçları için quadratik modelleme belirlenmiştir. Ultrasonik su banyosu içerisinde farklı sürelerle ekstraksiyon işleminin toplam fenolik madde miktarına dolayısıyla da antioksidan aktivite göstergesi olan DPPH ve ABTS radikal süpürme aktiviteleri üzerine önemli bir etkisi olmadığı belirlenmiştir. Optimum ekstraksiyon koşulları ise %76.153 etanol konsantrasyonu, 12.452 dk ultrasound uygulaması ve 2.844 g örnek miktarı şeklinde tespit edilmiştir. | en_US |
dc.description.abstract | ABSTRACT: Apple (Malus domestica) is a fruit which has a pleasant taste so consumed with pleasure and have functional properties in terms of nutrients. Different solvents and different methods are used in the extraction of apples and other foods which contains polyphenolic compounds. In recent years, studies on ultrasound assisted extraction applications have been increasing to increase extraction efficiency. In this study, the effects of ultrasound application at different times, different ethanol concentration and different sample amount parameters on the extraction of phenolic compounds from apples and antioxidant activities of apples were determined using response surface method. Accordingly, linear modeling was developed for total phenolic content and ABTS (2,2'- azino-bis (3) -ethylbenzothiazoline-6-sulphonic acid) results, while quadratic modeling was determined for DPPH (2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl) results. It was determined that the extraction process with different periods in the ultrasonic water bath had no significant effect on the total phenolic content and thus on the antioxidant activity DPPH and ABTS radical scavenging activities. Optimum extraction conditions were determined as 76.153% ethanol concentration, 12.452 min ultrasound application and 2.844 g sample amount. | en_US |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.publisher | Iğdır Üniversitesi | en_US |
dc.relation.isversionof | 10.21597/jist.606913 | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | ABTS | en_US |
dc.subject | DPPH | en_US |
dc.subject | elma | en_US |
dc.subject | yanıt yüzey metodu | en_US |
dc.subject | ultrasound | en_US |
dc.title | Elma Ekstraktının Toplam Fenolik Madde Miktarı ve Antioksidan Aktivitesi Üzerine Değişkenlerin Etkilerinin Yanıt Yüzey Yöntemi ile Belirlenmesi | en_US |
dc.title.alternative | Determination of the Effects of Variables on Total Phenolic Content and Antioxidant Activity of Apple Ectracts by Response Surface Method | en_US |
dc.type | article | en_US |
dc.authorid | 0000-0002-1168-081X | en_US |
dc.authorid | 0000-0002-8312-7829 | en_US |
dc.department | AFSÜ, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü | en_US |
dc.contributor.institutionauthor | Palamutoğlu, Recep | |
dc.contributor.institutionauthor | Kasnak, Cemal | |
dc.identifier.volume | 10 | en_US |
dc.identifier.issue | 2 | en_US |
dc.identifier.startpage | 1014 | en_US |
dc.identifier.endpage | 1022 | en_US |
dc.relation.journal | Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Uluslararası Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı | en_US |