Browsing TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu by Department "AFSÜ, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü"
Now showing items 1-11 of 11
-
Antioxidant activity of galangal powder and the effect of addition on some quality characteristics of meatball
(2019)In this research, the effect of dried galangal powder addition (% 0.1, % 0.25, % 0.5 w/w) on oxidative stability as measured by thiobarbituric acid-reactive substances (TBA) and conjugated diene of meatballs were investigated ... -
ANTIOXIDANT EFFECT OF FISH COLLAGEN HYDROLYSATE ADDITION TO MEATBALLS
(2019)In this study commercial fish collagen hydrolysate was used as an antioxidative ingredient for preparing meatball. Meatballs were prepared by adding the hydrolysates with tree different ratios (P1:1%, P2: 2%, P3: 3% (w/w) ... -
Determination extraction conditions for maximum phenolic compounds in the kiwifruit using response surface design
(2020)The study aims to determine the extraction parameters for maximal phenolic compounds and antioxidant activity from kiwifruit by using response surface methodology (RSM). Box-Behnken experimental design of RSM was applied ... -
Determination of consumers' knowledge levels and consumption status on probiotic and prebiotic products
(ScientificWebJournals (SWJ) Özkan Özden, 2023)Between March 2022 and May 2022, this study was conducted to determine adult consumers' knowledge and consumption habits of probiotic and prebiotic products. Adults aged 18 to 65 were included in the cross-sectional study ... -
Determination of Effects Commercial Antioxidant and Essential Oil Additives on Some Physico-Chemical Properties of Olive Oil
(2020)In this study, the effects of several spice essential oil and some constituents on the oxidative stability of olive oil at 0.1% level of essential oils at 60 oC was determined. Free fatty acid values of olive oil with ... -
Elma Ekstraktının Toplam Fenolik Madde Miktarı ve Antioksidan Aktivitesi Üzerine Değişkenlerin Etkilerinin Yanıt Yüzey Yöntemi ile Belirlenmesi
(Iğdır Üniversitesi, 2020)Elma (Malus domestica) besin öğeleri bakımından fonksiyonel özelliklere sahip olan ve hoşa giden tadı ile severek tüketilen bir meyvedir. Elmalar ve polifenolik bileşikleri içeren diğer gıdaların ekstraksiyonunda farklı ... -
Fermente Gıdaların Tüketimi ve Bu Gıdalar Hakkında Bilgi Düzeylerinin Sağlık Harcamalarına ve Ekonomiye Olan Etkisi
(Yaşar Üniversitesi, 2022)Sağlık, bir ülkenin beşerî sermayesini ve ekonomik büyümesini üzerinde önemli rol oynamaktadır. Sağlıklı birey, çalışmak için daha fazla saat ayırarak, daha fazla harcanabilir gelir elde ederek ve insan gelişimine daha ... -
İşçilerin Vardiyalı ve Vardiyasız Sistemde Çalışmasının Beslenme Durumu Üzerine Etkisi: Kesitsel, Karşılaştırmalı Bir Çalışma
(Türkiye Klinikleri, 2022)Amaç: Bu çalışma, işçilerin vardiyalı ve vardiyasız sistemde çalışmasının, beslenme durumu üzerine etkisini belirlemek amacıyla planlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: Çalışma, 1 Nisan 2017 ve 1 Ağustos 2017 tarihleri arasında ... -
ORTHOREXIA NERVOSA IN UNIVERSITY STUDENTS AND ITS RELATIONSHIP WITH BODY IMAGE PERCEPTION
(Erzurum Kültür Eğitim Vakfı, 2021)The level of academic studies into orthorexic characters and actions has increased within the past five years. However, the studies are still founded on descriptive information, which produced various inconsistent results ... -
Sağlık alanında eğitim alan öğrencilerin sağlıklı yaşam davranışlarının karşılaştırılması
(Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi, 2021)AMAÇ: Bu çalışmada sağlık alanında farklı branşlarda eğitim alan öğrencilerin sağlıklı yaşam davranışlarının karşılaştırılması amaçlanmıştır. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışma Afyon Kocatepe Üniversitesi’nde Tıp Fakültesi, Beslenme ... -
Seydiler Bölgesi (Afyonkarahisar) Diyatomitinin Bitkisel Yağların Ağartılmasında Kullanım Olanaklarının Araştırılması
(Afyon Kocatepe Üniversitesi, 2021)Bu çalışmada; Seydiler Bölgesi (İscehisar, Afyonkarahisar) diyatomit ocağına ait diyatomit kullanılarak üretilen kalsine ve flaks kalsine diyatomitin mineralojik, jeokimyasal ve fiziksel özellikleri ile diyatomit örneklerinin ...