Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorErdal Altıntaş, Özlem
dc.date.accessioned2024-03-20T12:43:17Z
dc.date.available2024-03-20T12:43:17Z
dc.date.issued2023en_US
dc.identifier.citationALTINTAŞ, Ö. E. (2023). Yenilebilir ve Tıbbi Mantar Hericium erinaceus’ un Besin Bileşimi, Antioksidan Aktiviteleri ve Anti-kanser Etkisinin Değerlendirilmesi. Journal of the Institute of Science and Technology, 13(4), 2622-2633.en_US
dc.identifier.issn2536-4618
dc.identifier.urihttps://dx.doi.org/10.21597/jist.1309800
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12933/1853
dc.description.abstractMantarlar antik çağlardan itibaren besin bileşimleri ve tıbbi özellikleri sayesinde ilgi görmektedir. Son yıllarda mantar ekstrelerinin antioksidan bileşikleri, ilaç ve gıda endüstrilerinde sentetik antioksidan maddelerin alternatif kaynağı haline gelmiştir. Bu kapsamda araştırmacılar yenilebilir ve tıbbi özellikteki mantarlarla daha fazla ilgilenmeye başlamışlardır. Bu araştırmanın amacı ise, ticari olarak satın alınan Hericium erinaceus mantarının besin bileşimi, antioksidan potansiyeli, fenolik ve flavonoid içeriğini ortaya çıkarmak ayrıca A549 (akciğer adenokarsinomu) HT-29 (insan kolon adenokarsinomu) hücrelerine karşı antikanser etkisini değerlendirmektir. Bu bağlamda, besin bileşimi Association of Official Analytical Chemists (AOAC) prosedürüne uygun olarak analiz edilmiştir. Hericium erinaceus protein, karbonhidrat, diyet lifi ve glukan içeriği ile yüksek bir besin değeri göstermiştir. Bu mantarın su, etanol ve metanol ekstrelerinin toplam fenolik ve toplam flavonoid içerikleri belirlenmiş ve metanol ekstresinin üç ekstre türü arasında en yüksek fenolik (27.12±1.05 mg GAE/ g ekstre) ve flavonoid (13.48±1.13 mg QE/g ekstre) içeriğe sahip olduğu bulunmuştur. Ayrıca, ekstrelerin antioksidan kapasitesi farklı yöntemlerle (DPPH, ABTS, FRAP ve CUPRAC) karşılaştırılmıştır. Metanol ekstresi diğer ekstreler arasında en yüksek DPPH (38.88±1.59 µM TE/g ekstre), FRAP (21.44±0.79 µM TE/g ekstre) ve CUPRAC (30.05±1.80 µM TE/g ekstre) aktivitelerini gösterirken, etanol ekstresi için ABTS (24.44±1.07 µM TE/g ekstre) aktivitesi en yüksek olarak belirlenmiştir. Son olarak, bu ekstrelerin A549 ve HT-29 hücrelerine karşı antikanser etkileri değerlendirildiğinde, 24 saatin sonunda su, etanol ve metanol ekstrelerinin A549 hücrelerini sırasıyla %49.08, %52.08 ve %57.91 oranında HT-29 hücrelerini ise %52.82, %63.71 ve %71.07 oranında inhibe ettiği gözlenmiştir.en_US
dc.language.isoengen_US
dc.relation.isversionof10.21597/jist.1309800en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectAntioksidanen_US
dc.subjectAntikanser Aktiviteen_US
dc.subjectBesin Kompozisyonuen_US
dc.subjectFenolik İçeriken_US
dc.subjectHericium Erinaceusen_US
dc.titleYenilebilir ve tıbbi mantar hericium erinaceus’un besin bileşimi, antioksidan aktiviteleri ve anti-kanser etkisinin değerlendirilmesien_US
dc.typearticleen_US
dc.authorid0000-0003-4680-1738en_US
dc.departmentAFSÜen_US
dc.contributor.institutionauthorErdal Altıntaş, Özlem
dc.identifier.volume13en_US
dc.identifier.issue4en_US
dc.identifier.startpage2622en_US
dc.identifier.endpage2633en_US
dc.relation.journalIğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisien_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster