Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorHürkul, Muhammed Mesud
dc.contributor.authorÇiftçi, Rahime Büşra
dc.contributor.authorKöroğlu, Ayşegül
dc.date.accessioned2022-06-28T07:26:06Z
dc.date.available2022-06-28T07:26:06Z
dc.date.issued2020en_US
dc.identifier.citationHÜRKUL, M. M., ÇİFTÇİ, R., & KÖROĞLU, A. (2020). Salep ve salep içeren ürünlerin gıda ve eczacılık açısından incelenmesi. Biyolojik Çeşitlilik ve Koruma, 13(2), 144-152.en_US
dc.identifier.issn1308-8084
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.46309/biodicon.2020.742692
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12933/1257
dc.description.abstractBu çalışmada salep ve salep içeren ürünler gıda ve eczacılık açısından değerlendirilmiştir. Bu amaçla, salepin elde edildiği cins ve türler belirlenmiş, bu türlerin ülkemizdeki yetişme durumu incelenmiş ve salepin farmakolojik özellikleri kaynak verileriyle derlenmiştir. Salep üzerinde yapılan klinik çalışmalar, kronik kabızlık ve obezite tedavisinde etkili olduğunu göstermiştir. Çalışmamızın deneysel kısmında, Ankara piyasasında bulunan 11 farklı salep örneği satın alınıp, organoleptik ve anatomik olarak incelenmiştir. Bu numunelerin anatomik özellikleri doğadan topladığımız Orchis anatolica yumrularının karakteristik elemanları ile karşılaştırılmıştır. Doğal salep örneklerinde rafit, karakteristik bir anatomik özelliktir. Mikroskobik çalışma sonucu elde edilen bulgularımıza göre, piyasada bulunan salep numunelerine nişasta, karboksimetilselüloz (CMC), metilselüloz (MC) gibi maddelerin katıldığı görülmüştür.en_US
dc.description.abstractIn this study, Salep and Salep products were evaluated in terms of food and pharmacy. For this purpose, investigated which plants are used as salep, the growth status of these plants in our country was examined and the pharmacological properties of salep were compiled with source data. Clinical studies on salep have shown that they are effective in the treatment of chronic constipation and obesity. In the experimental part of our study, 11 different salep samples in the market in Ankara were purchased, and examined organoleptic and anatomically. The anatomical properties of these samples were compared with the characteristic elements of the Orchis anatolica tubers collected from nature. Raphides are a characteristic anatomical features for natural salep samples. According to our results obtained from the microscopic study, it was observed that substances such as starch, carboxymethylcellulose (CMC), methylcellulose (MC) were added to the salep samples on the market.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherErsin Yücelen_US
dc.relation.isversionof10.46309/biodicon.2020.742692en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectOrchidaceaeen_US
dc.subjectSalep tuberaen_US
dc.subjectSalepen_US
dc.subjectAnatomien_US
dc.subjectAnatomyen_US
dc.titleSalep ve salep içeren ürünlerin gıda ve eczacılık açısından incelenmesien_US
dc.title.alternativeInvestigation of salep and salep containing products in view of food and pharmacyen_US
dc.typearticleen_US
dc.authorid0000-0002-8450-1376en_US
dc.departmentAFSÜ, Eczacılık Fakültesi, Temel Eczacılık Bilimleri Bölümüen_US
dc.contributor.institutionauthorKöroğlu, Ayşegül
dc.identifier.volume13en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage144en_US
dc.identifier.endpage152en_US
dc.relation.journalBiological Diversity and Conservationen_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster