Seydiler Bölgesi (Afyonkarahisar) Diyatomitinin Bitkisel Yağların Ağartılmasında Kullanım Olanaklarının Araştırılması
Künye
Duman, E., YILDIZ, A., Dülger, A., & Duman, S. (2021). Seydiler Bölgesi (Afyonkarahisar) Diyatomitinin Bitkisel Yağların Ağartılmasında Kullanım Olanaklarının Araştırılması. Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi, 21(4), 971-977.Özet
Bu çalışmada; Seydiler Bölgesi (İscehisar, Afyonkarahisar) diyatomit ocağına ait diyatomit kullanılarak
üretilen kalsine ve flaks kalsine diyatomitin mineralojik, jeokimyasal ve fiziksel özellikleri ile diyatomit
örneklerinin bitkisel yağların ağartılması işlemindeki performansı incelenmiştir. X-ışını kırınımı (XRD)
incelemelerinde doğal diyatomitin büyük oranda amorf silisten meydana geldiği, düşük oranda opalCT/kristobalit, tridimit ve kuvars minerallerini içerdiği, diğer taraftan ağartma toprağının çoğunlukla
simektit mineralinden oluştuğu ve az oranda ise illit, kuvars, feldispat ve dolomit minerallerini ihtiva
ettiği belirlenmiştir. Diyatomitin ekonomik olarak kullanımındaki en önemli faktörlerden birisi olan SiO2
içeriği % 89,132 olarak belirlenmiş olup, bu değer ticari olarak kullanım için arzu edilen oranın
üzerindedir. Diyatomitlerin yağ ağartma performansları ayçiçek ve kanola yağlarında
gerçekleştirilmiştir. Ayçiçek yağında, kontrol grubu değerlerine (L* 77.09; a*-6.21; b*43.23) parlaklık,
kırmızı renk ve sarı renk yönünden en çok yaklaşan diyatomit çeşitlerinin; parlaklık yönünden doğal
diatomit (15 dk; L* 73.39), kırmızı renk bakımından kalsine diatomit (15 dk; a*-6.29) ve sarı renk
bakımından ise flaks kalsine diyatomit’in (30 dk; b*35.64) olduğu tespit edilmiştir. Kanola yağında da
farklı değerler belirlenmiştir. Bu sonuçlar doğrultusunda; uygulanan renk açma prosesi sürelerine göre
bu diyatomit türlerinin, renk açma düzeylerinin değişebileceği ve gıda teknolojisinde yaygın kullanılan
ticari ağartma toprağına yakın değerlerin elde edilebileceği tespit edilmiştir. In this study; Mineralogical, geochemical and physical properties of calcined and flux calcined diatomite
produced by using diatomite belonging to the diatomite quarry in the Seydiler Region (Iscehisar,
Afyonkarahisar) and the performance of diatomite samples were investigated for the bleaching process
of vegetable oils. In X-ray diffraction (XRD) studies, natural diatomite is mostly composed of amorphous
silica, contains low proportion of opal-CT/cristobalite, tridymite and quartz minerals, on the other hand,
bleaching earth is mostly composed of smectite mineral and it has been determined contain a small
amount of illite, quartz, feldspar and dolomite minerals. SiO2 content which is one of the most
important factors in the economic use of diatomite was determined as 89,132% which is above the
desired rate for commercial use. Oil bleaching performances of diatomites were carried out in
sunflower and canola oils. In sunflower oil, diatomite cultivars, which were closest to the control group
values (L* 77.09; a*-6.21; b*43.23) in terms of brightness, red color and yellow color; It was determined
that natural diatomite (15 min; L* 73.39) in terms of brightness, calcined diatomite (15 min; a*-6.29) in
terms of red color and flux calcined diatomite (30 min; b*35.64) in terms of yellow color. Different values were also determined in canola oil. In line with these results; According to the applied bleaching
process times these diatomite types may change their color lightening levels and it has been
determined that can be obtained close values to commercial bleaching earth which is widely used in
food technology.