Pankreatitli çocuklarda yaşam kalitesi ve sosyal anksiyete düzeyleri - Balat, Volkan; Bükülmez, Ayşegül; Tolunay Oflu, Ayşe (Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi, 2020)
AMAÇ: Pankreatit çocuklarda yaşam kalitesini ve anksi-yete düzeyini etkileyen hastalıklardan biridir. Uzun süren ağrılı ataklar özellikle çocukların günlük aktivitelerini ol-dukça olumsuz etkilemektedir. Güncel literatürde akut pankreatit ve akut tekrarlayan pankreatitli hastalarda ya-şam kalitesi veya anksiyete düzeylerinin ölçüldüğü çalış-malar oldukça kısıtlıdır. Çalışmamızda akut pankreatit ve akut tekrarlayan pankreatit tanılı hastalarda yaşam kali-tesi ve anksiyete düzeylerinin sağlıklı kontrol grubundaki çocuklarla karşılaştırılması amaçlandı. GEREÇ VE YÖNTEM: Bu çalışmaya, 8-18 yaş arası, pank-reatit tanılı 40 hasta ve 40 sağlıklı gönüllü çocuk alındı. Çalışma grubunun yaş, cinsiyet, Çocuklar İçin Yaşam Kali-tesi Ölçeği ve Sosyal Anksiyete Ölçeği skorları kaydedildi. BULGULAR: Akut pankreatit grubu, akut tekrarlayan pankreatit grubu ve kontrol grubu yaş ve cinsiyet açısın-dan benzer bulundu (p>0.05). Sosyal Anksiyete Ölçeğin-den aldıkları puanlar karşılaştırıldığında kontrol grubu-nun toplam puan ortancalarının akut pankreatit ve akut tekrarlayan pankreatit grubundan daha düşük olduğu bulundu (p<0.001). Çocuklarda Yaşam Kalitesi Ölçeğin-den aldıkları puanlar karşılaştırıldığında kontrol grubu-nun fiziksel sağlık (p<0.001), psikososyal sağlık (p<0.001) ve toplam puan ortancalarının (p<0.001) akut pankreatit ve akut tekrarlayan pankreatit grubundan daha yüksek olduğu bulundu. Akut pankreatit ve akut tekrarlayan pankreatitli çocuklar karşılaştırıldığında Çocuklar İçin Ya-şam Kalitesi Ölçeği fiziksel sağlık skorunun akut tekrarla-yan pankreatitli çocuklarda daha düşük olduğu saptandı (p<0.036). İki hasta grubu arasında diğer skorlar açısın-dan anlamlı bir fark bulunmadı (p>0.05). SONUÇ: Bu çalışma ile Pankreatit tanılı çocukların sağlıklı çocuklara kıyasla yaşam kalitelerinin daha düşük, sosyal anksiyetelerinin daha yüksek olduğu saptandı. Bu farklı-lık hastalığın bir sonucu olabileceği gibi çocuklarda akut pankreaitit gelişimini tetikleyen etiyolojik bir faktör ola-bilir. Neden sonuç ilişkisini ortaya koymak için prospektif çalışmalara ihtiyaç vardır. Klinisyenlerin bu konuda far-kındalığının arttırılması ve daha geniş çalışma grupların-da daha ileri çalışmalar yapılması gerekmektedir.

OBJECTIVE: Pancreatitis is one of the disease that affects the quality of life and level of anxiety in children. Long periods of painful attacks affect daily activities of children unfavourably. In current literature, studies about the life quality or anxiety levels of children with pancreatitis are very limited. The aim of our study was to compare panc reatitis cases with a healthy control group in terms of life quality and anxiety levels. MATERIAL AND METHODS: Forty patients with pancre atitis and 40 healthy volunteer children aged 8-18 years were included in this study. Age, gender, quality of life scale and social anxiety scores of the study group were recorded. RESULTS: Pancreatitis and control groups were similar in terms of age and sex (p> 0.05). Comparing the scores of social anxiety scale, total scale score of control group was significantly lower than the other patients group (p 0.05). CONCLUSIONS: In this study, it was found that children with pancreatitis had lower quality of life and higher so cial anxiety compared to healthy children. This difference may be a result of the disease or an etiological factor that triggers the development of acute pancreatitis in child ren. Prospective studies are needed to establish the cau sal relationship. It is necessary to increase the awareness of clinicians on this issue and to carry out further studies in larger study groups.
The quality of life and social anxiety levels of children with pancreatitis
Keywords: Pancreatitis; quality of life; social anxiety; child