Cisplatin ile testis hasarı oluşturulan yetişkin erkek sıçanlarda panax ginseng'in hücre ölümü üzerine etkisi - Kumalar, Kübra (Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Akademik Arşiv Sistemi, 2019)
ÖZET Cisplatin ile Testis Hasarı Oluşturulan Yetişkin Erkek Sıçanlarda Panax Ginseng'in Hücre Ölümü Üzerine Etkisi İnfertilite genetik, ailevi, hormonal nedenler, doğumsal anormallikler, çevresel ve kimyasal nedenlerle günümüzde artmakta olan önemli bir sağlık sorunu haline gelmiştir. Biz çalışmamızda cisplatin tarafından oluşturulan testis hasarının degişik panax dozlarında hangi düzeyde korunabildiğini değerlendirmeyi amaçladık. Çalışmada toplam 35 rat kullanılmış olup, Gruplar; Kontrol grubu, CP grubu (7mg/kg), Panax grubu (200 mg/kg), Doz:1 (CP+Panax (200mg/kg)), Doz:2 (CP+Panax (300mg/kg)) olmak üzere, her grupta 7 hayvan olacak şekilde 5 gruba ayrılmıştır. Deney sonunda, gruplara ait vücut ve testis ağırlığı ölçümleri yapıldı. Histopatolojik olarak, Johnsen skorlaması yapıldı ve seminifer tübül çapları ölçüldü. TUNEL boyaması yapılarak, apoptotik hücreler işaretlendi. Biyokimyasal olarak, serbest testosteron, total testosteron, TAS, TOS seviyeleri ölçüldü ve OSİ hesaplandı. Sonuç olarak, CP testis dokusunda önemli hasarlar oluşturmuştur. Oluşan hasara bağlı olarak seminifer tübül çapları genişlemiş, apoptotik hücre sayısı oldukça artış göstermiştir. Total ve serbest testosteron seviyeleri de bu grupta azalmıştır. Panax verilip, CP uygulanan gruplarda ise özellikle Doz 1 grubunda hem apoptozisin azaldığı, hem de testosteron seviyesinin arttığı gözlenmiştir. Doz 2 grubunda spermatogenik seri hücrelerinde apoptozis belirgin olarak azalmasına rağmen Leydig hücrelerinde apoptozis Doz 1 deki kadar belirgin olarak azalmamıştır. Ayrıca testosteron seviyeleri de kısmi olarak bir artış göstermiştir. TAS seviyeleri de Doz 1 de, Doz 2' den daha yüksek olarak tespit edilmiştir. Çalışmamızda Panax'ın CP'ne bağlı oluşan hasarı belirli bir doz eşiğine kadar belirgin şekilde koruduğu belirlenmiş olmakla birlikte bu antioksidan maddenin özellikle koruyucu etkisinin araştırılması için ileri düzey çalışmalara gereksinim vardır.

SUMMARY The Effect of Panax Ginseng on Cell Death in Adult Male Rats with Testis Injury with Cisplatin Infertility has become an important health problem which is increasing due to genetic, familial, hormonal causes, congenital abnormalities, environmental and chemical reasons. In our study, we aimed to evaluate the degree of preservation of testicular damage induced by cisplatin in different panax doses. A total of 35 rats were used in the study. Control group, CP group (7 mg / kg), Panax group (200 mg / kg), Dose: 1 (CP + panax (200 mg / kg)), Dose: 2 (CP + panax (300 mg / kg)), İn each group 7 animals were divided into 5 groups. At the end of the experiment, body and testis weight measurements of the groups were performed. Histopathologically, Johnsen scoring was performed and seminiferous tubule diameters were measured. Apoptotic cells were stained by TUNEL staining. Biochemical test, free testosterone, total testosterone, TAS, TOS levels were measured and OSI was calculated. As a result, CP has caused significant damage to the testicular tissue. Seminiferous tubule diameters were enlarged and the number of apoptotic cells increased. Total and free testosterone levels were also decreased in this group. Panax administration and CP administered groups showed that both apoptosis decreased and testosterone level increased especially in the Dose 1 group. Apoptosis was significantly decreased in spermatogenic series cells in dose 2 group, but apoptosis in Leydig cells was not significantly decreased as in dose 1. Testosterone levels also increased partially. TAS levels were also higher in Dose 1 than Dose 2. In our study, it is determined that Panax significantly protects CP related damage up to a certain dose threshold, but further studies are needed to investigate the protective effect of this antioxidant.
The effect of panax ginseng on cell death in adult male rats caused by cisplatin
569305
Keywords: Histoloji ve Embriyoloji; Histology and Embryology; • Antioksidan; Cisplatin; Testiküler Toksisite; Panax Ginseng.; • Antioxidant, Cisplatin, Testicular Toxicity, Panax Ginseng.