Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorPalamutoğlu, Recep
dc.contributor.authorKasnak, Cemal
dc.date.accessioned2022-05-06T07:45:18Z
dc.date.available2022-05-06T07:45:18Z
dc.date.issued2020en_US
dc.identifier.citationPalamutoğlu, R. & Kasnak, C. (2020). Elma Ekstraktının Toplam Fenolik Madde Miktarı ve Antioksidan Aktivitesi Üzerine Değişkenlerin Etkilerinin Yanıt Yüzey Yöntemi ile Belirlenmesi . Journal of the Institute of Science and Technology , 10 (2) , 1014-1022 . DOI: 10.21597/jist.606913en_US
dc.identifier.issn2536-4618
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.21597/jist.606913
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12933/886
dc.description.abstractElma (Malus domestica) besin öğeleri bakımından fonksiyonel özelliklere sahip olan ve hoşa giden tadı ile severek tüketilen bir meyvedir. Elmalar ve polifenolik bileşikleri içeren diğer gıdaların ekstraksiyonunda farklı çözgenler ve farklı metotlar kullanılmaktadır. Son yıllarda ekstraksiyon verimliliğinin artırılması amacıyla ultrasound destekli ekstraksiyon uygulamaları üzerine çalışmalar artmaktadır. Bu çalışmada farklı sürelerle ultrasound uygulaması, farklı etanol konsantrasyonu ve farklı örnek miktarı parametrelerinin elmalardan fenolik bileşiklerin ekstraksiyonu ve ekstraktların antioksidan aktiviteleri üzerine etkileri yanıt yüzey yöntemi kullanılarak belirlenmiştir. Buna göre toplam fenolik madde miktarı ve ABTS (2,2'-azino-bis(3)-ethylbenzothiazoline-6-sulphonic asit) sonuçları için lineer modellemeler geliştirilirken DPPH (2,2-difenil-1-pikrilhidrazil) sonuçları için quadratik modelleme belirlenmiştir. Ultrasonik su banyosu içerisinde farklı sürelerle ekstraksiyon işleminin toplam fenolik madde miktarına dolayısıyla da antioksidan aktivite göstergesi olan DPPH ve ABTS radikal süpürme aktiviteleri üzerine önemli bir etkisi olmadığı belirlenmiştir. Optimum ekstraksiyon koşulları ise %76.153 etanol konsantrasyonu, 12.452 dk ultrasound uygulaması ve 2.844 g örnek miktarı şeklinde tespit edilmiştir.en_US
dc.description.abstractABSTRACT: Apple (Malus domestica) is a fruit which has a pleasant taste so consumed with pleasure and have functional properties in terms of nutrients. Different solvents and different methods are used in the extraction of apples and other foods which contains polyphenolic compounds. In recent years, studies on ultrasound assisted extraction applications have been increasing to increase extraction efficiency. In this study, the effects of ultrasound application at different times, different ethanol concentration and different sample amount parameters on the extraction of phenolic compounds from apples and antioxidant activities of apples were determined using response surface method. Accordingly, linear modeling was developed for total phenolic content and ABTS (2,2'- azino-bis (3) -ethylbenzothiazoline-6-sulphonic acid) results, while quadratic modeling was determined for DPPH (2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl) results. It was determined that the extraction process with different periods in the ultrasonic water bath had no significant effect on the total phenolic content and thus on the antioxidant activity DPPH and ABTS radical scavenging activities. Optimum extraction conditions were determined as 76.153% ethanol concentration, 12.452 min ultrasound application and 2.844 g sample amount.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherIğdır Üniversitesien_US
dc.relation.isversionof10.21597/jist.606913en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectABTSen_US
dc.subjectDPPHen_US
dc.subjectelmaen_US
dc.subjectyanıt yüzey metoduen_US
dc.subjectultrasounden_US
dc.titleElma Ekstraktının Toplam Fenolik Madde Miktarı ve Antioksidan Aktivitesi Üzerine Değişkenlerin Etkilerinin Yanıt Yüzey Yöntemi ile Belirlenmesien_US
dc.title.alternativeDetermination of the Effects of Variables on Total Phenolic Content and Antioxidant Activity of Apple Ectracts by Response Surface Methoden_US
dc.typearticleen_US
dc.authorid0000-0002-1168-081Xen_US
dc.authorid0000-0002-8312-7829en_US
dc.departmentAFSÜ, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümüen_US
dc.contributor.institutionauthorPalamutoğlu, Recep
dc.contributor.institutionauthorKasnak, Cemal
dc.identifier.volume10en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage1014en_US
dc.identifier.endpage1022en_US
dc.relation.journalIğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisien_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster