Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorDuman, Erman
dc.contributor.authorÖzcan, Mehmet Musa
dc.contributor.authorDuman, Sabire
dc.date.accessioned2021-05-05T22:16:57Z
dc.date.available2021-05-05T22:16:57Z
dc.date.issued2020
dc.identifier.issn2148-2683
dc.identifier.issn2148-2683
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.31590/ejosat.717615
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/makale/TXpZek16QXdNQT09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12933/489
dc.description.abstractIn this study, the effects of several spice essential oil and some constituents on the oxidative stability of olive oil at 0.1% level of essential oils at 60 oC was determined. Free fatty acid values of olive oil with different additives along at first-fourth weeks were changed between 1.61-2.01 %, 1.81-2.17 %, 1.67-2.23 %, 1.79-2.62 % respectively. Peroxide values of olive oil with different additives along at firstfourth weeks were changed between 11.98-15.10 meq $O_2$/kg, 15.48-19.64 meq O2/kg, 18.22-27.50 meq O2/kg, 18.70-39.60 meq $O_2$/kg respectively. Viscosity values of olive oil with different additives along at first- fourth weeks were changed between 39.90-55.45 m.Pas, 53.35-59.60 m.Pas, 33.10-54.70 m.Pas, 34.00-50.80 m.Pas respectively. The weakest antioxidant effect was determined in sater oil. Thujene exhibited the highest antioxidant effect, followed by eucalyptol, ocimene, myrtle-white, BHA (butylated hydroxyanisole), fennel and savory-sater essential oil respectively. Fatty acid compositions of olive oils had been partly affected from essential oil (0.1%) and some corresponding constituents (0.01%).Total amount of fatty acids changed between 96.86 % to 99.99 %. The most effected acids were linoleic acid, followed oleic and linolenic acids.en_US
dc.description.abstractBu çalışmada, 60oC de birkaç baharat esansiyel yağının ve bazı bileşenlerin % 0.1 seviyesinde, zeytinyağının oksidatif stabilitesi üzerindeki antioksidan aktivitesi belirlenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, zeytinyağına farklı ilaveler ile yağın serbest yağ asitliği değerleri, birinci haftadan dördüncü haftaya kadar sırasıyla % 1.61-2.01, % 1.81-2.17, % 1.67-2.23, % 1.79-2.62 arasında değişmiştir. Peroksit sayısı değerleri, birinci haftadan dördüncü haftaya kadar sırasıyla 11.98-15.10 meq O2/kg, 15.48-19.64 meq O2/kg, 18.22-27.50 meq O2/kg, 18.70-39.60 meq O2/kg arasında değişmiştir. Viskozite değerleri, 39.90-55.45 m.Pas, 53.35-59.60 m.Pas, 33.10-54.70 m.Pas, 34.00-50.80 m.Pas arasında değişmiştir. Araştırmanın ilk haftasında yağın peroksit değerleri 11.98 meq $O_2$ / kg ile 15.10 meq $O_2$ / kg (p<0.05) arasında değişmiştir. En zayıf etki, sater yağında belirlenmiştir. Thujene en yüksek antioksidan etkiyi göstermiş olup, ardından okaliptol, ocimene, mersin beyazı, BHA (bütillenmiş hidroksianisol) ve rezene izlemiştir. Zeytinyağlarının yağ asidi bileşimleri, esansansiyal yağlardan (% 0.1) ve buna karşılık gelen bazı bileşenlerden (% 0.01) kısmen etkilenmiştir. Zeytin yağının toplam yağ asidi miktarı % 96.86 ile% 99.99 arasında değişmiştir. En çok etkilenen yağ asitleri linoleik asit, ardından oleik ve linolenik asitler olmuştur.en_US
dc.language.isoengen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subject[No Keywords]en_US
dc.titleDetermination of Effects Commercial Antioxidant and Essential Oil Additives on Some Physico-Chemical Properties of Olive Oilen_US
dc.title.alternativeZeytinyağının Bazı Fiziko-Kimyasal Özellikleri Üzerine, Ticari Antioksidan ve Esansiyel Yağ Bileşenlerinin Etkilerinin Belirlenmesien_US
dc.typearticleen_US
dc.departmentAFSÜ, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümüen_US
dc.contributor.institutionauthorDuman, Sabire
dc.identifier.doi10.31590/ejosat.717615
dc.identifier.volume0en_US
dc.identifier.issue18en_US
dc.identifier.startpage964en_US
dc.identifier.endpage972en_US
dc.relation.journalAvrupa Bilim ve Teknoloji Dergisien_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster