Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorOkumuş, Nurullah
dc.contributor.authorSoltanbeigi, Amir
dc.date.accessioned2022-07-06T13:02:13Z
dc.date.available2022-07-06T13:02:13Z
dc.date.issued2021en_US
dc.identifier.citationOKUMUŞ, N., & SOLTANBEİGİ, A. Moringa Ağacı (Moringa oleifera Lam.): Biyolojik Özellikleri, Kültürü ve Tıbbi Faydaları. Bağbahçe Bilim Dergisi, 8(2), 56-75.en_US
dc.identifier.issn2148-4015
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.35163/bagbahce.810760
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12933/1344
dc.description.abstractSon yıllarda dünya nüfusunun artışı ile birlikte, insanların gıda ve sağlık ihtiyaçlarında da yükseliş ve değişiklik görülmektedir. Buna paralel olarak, toplumun bilinçlenmesi sonucu doğal ve sağlıklı ürünlerin tüketimine yönelik rağbet artmıştır. Uzun geçmişe sahip olan Moringa Ağacı [Moringa oleifera Lam. (Moringaceae)], tüm kısımlarında (kök, gövde, dal, kabuk, yaprak, çiçek, legümen ve tohum) içerdiği sekonder metabolitleri, besin değeri, tarımsal ve endüstriyel özellikleri nedeniyle ilgi çekerek geniş çapta kullanılmaktadır. Orta büyüklükte olan Moringa Ağacı, Güney Asya kökenlidir, ancak günümüzde sub-tropikal ve tropikal iklim koşullarına sahip ülkelerde de yayılmıştır. Ayrıca, bu ağacın orta derecede kuraklık ve hafif don olaylarına dayanıklılığı ile birlikte düşük bakım maliyeti de yayılışında etkili olmuştur. Moringa Ağacı proteinler, lipitler, karbonhidratlar, vitaminler, amino asitler ve iz mineraller gibi 90'dan fazla besin maddesi içerir. Moringa Ağacı içerdiği etken maddeleri sayesinde anti-oksidan, anti-enflamatuar, immünomodülatör, anti-kanser, hipoglisemik, hipolipidemik, hepato ve böbrek protektifi gibi aktivitelere sahiptir ve sağlık alanında birçok araştırmaya konu olmaktadır. Bu derlemede Moringa Ağacı'nın botanik, biyolojik, ekolojik, tarımsal, yetiştiricilik, besin değeri, tıbbi etkileri ve farklı kullanım alanları hakkında bilgi verilmesi hedeflenilmiştir. Sunulan bu bilgiler ışığında Moringa Ağacı gıda, sağlık ve diğer endüstrilerdeki ileri uygulamalar için bir temel oluşturabilir.en_US
dc.description.abstractDue to the enhance in the world's population in recent years, human food and health needs are increasing and changing inevitability. Concurrently, as a result of community awareness, the desire to consume natural and healthy products has increased. Moringa Tree [Moringa oleifera Lam. (Moringaceae)], which has an ancient history, is widely used in all parts (root, stem, branch, shell, leaf, flower, legume and seed) due to its secondary metabolites, nutritional values, agricultural and industrial properties. The medium-sized Moringa Tree is South Asian origin, but today it has also spread in countries with sub-tropical and tropical climatic conditions. Besides, low management costs, tolerance to moderate to severe drought stress and mild frost have spread the cultivation area of this plant. The various Moringa Tree parts contain more than 90 nutrients such as proteins, lipids, carbohydrates, vitamins, amino acids and micro minerals. According to its bioactive ingredients, Moringa Tree has antioxidant, anti-inflammatory, anti-cancer, immunomodulatory, hypoglycemic, hypolipidemic, hepatorenal protective activities. In consequence, shedding light on the specifications of this plant has been the subject of numerous studies in the field of health. In this review, a comprehensive overview is provided on botanical, biological, ecological, cultivation, nutritional values, medicinal effects, and other Moringa Tree applications. The presented information can be used to further apply Moringa Tree in food, pharmaceutical, and other industries.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherAli Nihat Gökyiğit Eğitim, Sağlık, Kültür, Sanat ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfıen_US
dc.relation.isversionof10.35163/bagbahce.810760en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectBiyoaktif bileşenen_US
dc.subjectGıdaen_US
dc.subjectMoringa Ağacıen_US
dc.subjectMoringa oleiferaen_US
dc.subjectSağlıken_US
dc.subjectBioactive ingredienten_US
dc.subjectHealthen_US
dc.subjectMoringa Treeen_US
dc.subjectMoringa oleiferaen_US
dc.subjectFooden_US
dc.titleMoringa Ağacı (Moringa oleifera Lam.): Biyolojik Özellikleri, Kültürü ve Tıbbi Faydalarıen_US
dc.title.alternativeMoringa Tree (Moringa oleifera Lam.): Biological Characteristics, Cultivation and Medicinal Benefitsen_US
dc.typearticleen_US
dc.authorid0000-0001-6082-0818en_US
dc.authorid0000-0002-8791-0482en_US
dc.departmentAFSÜ, Tıp Fakültesi, Dahili Tıp Bilimleri Bölümü, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalıen_US
dc.contributor.institutionauthorOkumuş, Nurullah
dc.contributor.institutionauthorSoltanbeigi, Amir
dc.identifier.volume8en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage56en_US
dc.identifier.endpage75en_US
dc.relation.journalBağbahçe Bilim Dergisien_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster